Дяволската еко пътека или по скоро Дяволската Воняща Пътека

Дяволската еко пътека или по скоро Дяволската Воняща Пътека
Дати

В неделята от пътешествието ни в Родопите решихме да оставим велосипедите и да се поразходим пеша. Планът беше сутринта да минем прословутата Дяволска еко пътека край Борино.

Отправихме се към началото на Дяволската пътека от към село Борино, тя започва от един голям паркинг, там има и музей на катрана. Там ни посрещнаха с новината, че малкият кръг е затворен поради паднал мост, така че имахме 3 опции:

  • да направим големият кръг,
  • да отидем до отсрещния край на пътеката и да се върнем по същия път,
  • да си платим по 10лв на човек и да ни откарат с бус до отсрещният край на пътеката, която се намира в Буйновското Ждрело и от там да започнем да катерим.

Тъй като наши познати ни бяха казвали, че най добре е да се подходи от към Буйновското Ждрело, то избрахме вариант номер 3 и си платихме по 10лв. Не съжаляваме за избора. Ако бяхме с 2 коли, то щеше да си спестим този разход.

Буса ни стовари на тесният паркинг в ждрелото в началото на Дяволската пътека и ни предупредиха да ходим само направо или наляво, да не хващаме дясната отбивка, така и направихме.

Постепенно започнахме да изкачваме по пътеката, в един момент се появиха и дървените стълби и парапети. На места са си доста стръмни и препоръчвам да се качват, а не да се слизат ако идвате от противоположната страна. Имаше хора с малки деца, но в такъв случай трябва да се много бдителни и внимателни.

Постепенно се набира височина, минава се покрай два водопада, докато най-накрая пътеката не преминава под Дяволският Мост – това е естествено скално образование – естествен скален мост над реката. От Дяволският мост нататък пътеката вече е без парапети, вече не се ходи между скалите, а в прохладна букова гора.

Дяволската пътека е атрактивна и в красива местност, НО … има едно голямо НО и то е отходната канализация на село Борино. През цялото време на преминаването на „еко“ пътеката миришеше на отходен канал, отдел покрай реката имаше немалко боклуци – нещо което развали цялостното впечатление от тази дестинация.

 

Add new comment