Класическо изкачване на вр.Мусала

 
Един делничен ден в края на Август с няколко бивши колеги решихме да изкачим първенеца на България и Балканският Полуостров - връх Мусала. Аз го бях качвал като ученик, а на другите щеше да им е за първи път.

Събрахме се предният ден да набележим стратегията, то не че има какво да се мисли толкова. Трябваше да сме около 8:30 - 9:00 часа в Боровец, за да се качим на кабинковият лифт до Ястребец и от там да започнем похода към върха.

На влизане в Самоков от посока Дупница има баничарница със страхотни банички, едни от най-добрите които съм хапвал до сега. Та спряхме там за закуска, насладихме се на вкусните банички и продължихме към Боровец.

Като за делничен ден на лифта работеше само 1 каса и се изви къса опашка,. Дори за делничен ден имаше достатъчно желаещи да се катерят към Мусала. На самият връх след това имаше повече от 200 човека.. Представям си какво е уикендите!
Изглед към долината в която се намира Мусаленската Пътека
След качването до Ястребец с лифта следва почти равно ходене до хижа Мусала, тя е разположена покрай най-ниското от мусаленските езера. От там нагоре започна да се вие пътеката покрай няколко езера от мусаленската група, едно от които е кръстено на Алеко Константинов.
Хижа Мусала

Долните Мусаленски Езера


Пътеката достига до заслон Леденото Езеро, където направихме кратка почивка. От заслона нагоре пътеката става още по-стръмна, но е добре отъпкана и ерозирала, постоянно се разминавахме с други хора. Не след дълго се показа метеорологичната станция на самия връх.

От Мусала се откриват страхотни гледки към Рила, Верила, Витоша, Плана, язовир Искър, вижда се и част от язовир Бели Искър, но най-красивите гледки са пряко надолу към Леденото Езеро и към Маричините Езера, където е началото на река Марица.

На върха имаше над 200 човка наслаждаващи се на прекрасното слънчево време и незабравимите гледки, дори една групичка си беше донесла музикален съпровод и изиграха едно хоро на върха.

Лошо впечатление ми направи една друга група - изкачиха върха, направиха си по снимка на пирамидата, влезнаха в станцията за печат и веднага потеглиха надолу. На този тип туристи им казвам вече "печат-маниаци", ходят по планините само за да им турят печата, без да се насладят на обкръжаващата ги красота.


Алековото Езеро

На Заслон Ледено Езеро

На фона на Мусланеските Езера

Изглед към Мусаленските Езера


Маричините ЕзераКласическо изкачване на вр.Мусала Класическо изкачване на вр.Мусала Reviewed by Irgynet on ноември 16, 2017 Rating: 5

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.